Om du misstänker att du har en ätstörning

Har tankar kring mat, kropp och vikt har tagit över, och du misstänker att du kan vara drabbad av en ätstörning, följer nu en rad konkreta tips om vad du bör göra. 

Berätta för någon närstående. Först och främst är det viktigt att du inte är ensam med detta. Försök att berätta för någon du litar på och som du känner lyssnar på dig; kanske en vän, en förälder eller din partner. Men sedan är det också så att du behöver professionell hjälp av någon som har specifik kunskap om ätstörningar. Många med ätstörning pendlar mellan att vilja ha hjälp och att inte vilja det. Då är det bra att ha någon närstående som kan peppa och stötta dig i processen att söka hjälp. Hon eller han kanske kan hjälpa dig att fylla i egenanmälan (se nedan) till ätstörningsvården eller följa med dig första gången du ska träffa någon och berätta om detta.

Söka hjälp. Det är svårt att hjälpa sig själv, man behöver oftast stöd av andra. Många som har en ätstörning går alldeles för länge utan att söka hjälp, men det finns bra behandling att få. Det finns några olika vägar att gå när man söker hjälp för sin ätstörning: 

  • Gör en egenanmälan till en ätstörningsenhet i ditt område. Om du klickar på “Sök vård får du specifik information om behandlingsenheterna där du bor. De har ofta också en rådgivningstelefon som du kan ringa på om du har frågor.
  • Kontakta vårdcentralen och boka tid hos din husläkare. Han/hon kan remittera dig vidare till ätstörningsvård eller psykologkontakt. Arbetar du kan du även vända dig till företagshälsovården på ditt arbete. 
  • Är du över 18 kan du också vända dig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning i ditt område. Gå in på www.vårdguiden.se, ”Hitta vård” och ange Psykiatri.  * Är du under 18 år kan du vända dig till UMO, BUP eller skolhälsovården på din skola i ett första skede.
  • Du kan också söka hjälp privat. Det finns duktiga psykologer och terapeuter som man kan träffa för samtal. På www.psykologpoolen.se får du hjälp att hitta någon som har kunskap om ätstörningar nära dig.

Gå på ett första besök. Detta kan ta emot för vissa, men kom ihåg att du kan må så mycket bättre än du gör idag! Vid det besöket, vare sig det är på en ätstörningsenhet eller hos någon annan typ av behandlare, kommer du få veta mer om vilken typ av behandling som kan erbjudas just dig. Vill du veta mer om de behandlingar som finns tillgängliga kan du gå in och läsa under fliken ”behandling” här på hemsidan. 

Har du ytterligare frågor eller funderingar om hur du går till väga när du misstänker att du har en ätstörning kan du också ställa frågor till oss, klicka på rutan med ”Frågor och svar om ätstörningar” här intill.